Bådebyggere ved, at både bygget af et materiale lagt mellem to lag glasfiber har bedre egenskaber end helstøbte glasfiberbåde. Men det gør den sejlentusiasten nødvendigvis ikke. Der er en tendens til at tro, at glasfiber er stærkt, mere uforgængeligt, end noget andet materiale, og at glasfiber ikke suger vand eller kan få skader – men det er ikke rigtigt.
Forskellige materialer blev brugt til skrogets kerne
Masseproduktionen af glasfiberbåde begyndte i 1960’erne. Allerede fra begyndelsen kendte man til fordelene ved at give glasfiber en kerne eller et mellemlag. Glasfibers styrke kommer fra de yderste lag og selve tykkelsen. At tilføje en kerne betyder at lægge et andet materiale i sandwich mellem to lag glasfiber, og resultatet er bedre på næsten alle måder.

Bådebyggere begyndte at give bådens skrog en kerne af et andet materiale, og udnytte fordelene ved de lette og stærkere kompositmaterialer. Man var i stand til at gøre bådene mere effektive i vandet.
Men mens bådene blev lettere, hurtigere og mere effektive, indså man, at indstøbning af en kerne også giver sine udfordringer, særligt ved vandindtrængning.
I begyndelsen var balsatræ det mest almindelige valg som kernemateriale. Men der er også brugt skum med lukkede celler og varianter af honeycomb-mønster i plastik og lignende.
Balsatræ er, på mange områder, stadig bedre end de fabriksfremstillede materialer. Men når det gælder organiske materialer, vil det sammen med fugt, svampesporer og den rette temperatur, rådne væk.
I mange glasfiberbåde, blev kernen lavet af balsatræ og det skete desværre uden at forsegle kernen ordentligt ved skroggennemføringer og montering af lys og beslag m.m.
Er glasfiberbåde med glasfiber kerne bedre?
Sejlerne blev opmærksom på problemet, og mange bådebyggere begyndte derfor at annoncere med „glasfiberbåde med solid kerne‟, hvilket sandsynligvis ligger til grund for opfattelsen af, at dette er en bedre måde at bygge både. Det er det ikke. Men det er dog en måde at slippe for bekymringen omkring vandindtrængning i kernen.
Balsatræ og skum leveres i plader, der er rillet på den ene side, så de kan bukkes til runde former. Disse riller giver dog mulighed for, at vand ophobes i de små hulrum, hvilket kan resultere i vægtforøgelse – og i tilfælde af balsatræ, også råd.
Der var altså god grund til at være bekymret. Kompositmaterialet var godt, men konstruktionsmetoderne var desværre ikke.
De fleste bådebyggere er gået tilbage til at bygge skrog med mellemlag, men gør det meget bedre i dag. For eksempel fjernes kernematerialet, i formen, fra hvor der skal være skroggennemføringer og lys, og savsnit og huller fyldes ud.
Med andre ord, bådebyggerne designer og bygger nutidens både med omtanke for, at der kan trænge vand ind.
Sådan finder du ud af om du har vand i bådens kerne
For at finde ud af, om du har vand i bådens kerne, kan du bruge en fugtighedsmåler, bor et par huller og se om indmaden er fugtig eller veje skroget.
Skal jeg være bekymret, hvis jeg finder vand i bådens kernen?
Hvis det er ferskvand og en kerne af balsatræ – så, ja, det vil i sidste ende rådne, og to tynde lag af glasfiber adskilt af råddent træ er ikke særlig stærkt.
Hvis saltvand er trængt ind i bådens kerne, som måske er af balsatræ eller krydsfiner, vil det muligvis ikke rådne, og de kunstige kernematerialer, der er skabt til vand vil sjældent forvitre.
Når vand trænger ind i mellem glasfiberlagene, kan der i de ydre lag opstå osmose. Men, der kan også opstå frostskader, når vandet udvider ved at det fryser til is. Samtidig gør den øget vægt ikke noget godt for båden.
Mange bådebyggere har tidligere reageret på klager over vand i mellemlaget, blot med: „tætne hullerne godt for at forhindre luft i at komme ind, så rådner det ikke‟ og „det er PVC-skum med lukkede celler, der sker ikke noget‟. Og de har ret, men som udgangspunkt vil det forringe ydeevne og bådens værdi. Men ligesom med osmose kan du muligvis have vand i kernematerialet i årevis og uden at vide det.
Dette skal du gøre når du installerer nyt udstyr i en båd med mellemlag
Hvis du ejer en type båd, der er designet til at holde vand ude af kernen, skal du være forsigtig, når du installerer skroggennemføringer eller andet, hvor du trænger gennem de ydre lag glasfiber.
Du skal sørge for at fjerne kernematerialet rundt i hullet og udfylde med en epoxy. Derefter kan du montere den nye installation med en god fugemasse.
De fleste af disse både med glasfiberkerne har stadig dæk som kan have kerne af balsatræ.
Har du en båd med mellemlag?
Hvilken båd er det, og hvilket materiale er det konstrueret af? Lad os vide i en kommentar. Hvad vil du gøre du når du skal renovere din båd eller lave nye skroggennemføringer? Lad os endelig høre i en kommentar. Du er naturligvis også velkommen til at give dit besyv på den artikel.
Hvordan hæftes kernematerialet til de to glasfiberlag?
Til reparation af et område i båden kan der anvendes epoxy/resin som „lim‟, der får materialerne til at hæfte sammen.
Jeg står og skal støbe en “bagsmæk” badeplatform hæve/sænke på min 40 fods sejlbåd. Jeg bruger det eksisterende agterspejl til at bygge videre på. Det bliver ca. 1300 mm. bredt og ca. 750 mm. Højt. Jeg vil støbe i epoxy og bruge skumplader, som afstandsmatriale.. Her kommer spørgsmålet så, hvor tykt et afstandsmatriale skal jeg bruge og hvis der skal bruger flere skumlag, skal jeg så lime eller støbe med epoxy mellem skumlagene?
Vi må erkende at disse mere tekniske udregninger er vi desværre ikke i stand til at lave. Der henviser vi til din nærmeste bådebygger.
Det skulle også være muligt at finde formler til beregning af det, i bogen „The Elements of Boat Strength‟.
» https://www.saxo.com/dk/the-el...
Er der nogle der har erfaringer med, links eller på anden måde kan dele dokumentation (f.eks. tidligere forsikringsskader) på at en grundstødning med en langkølet helstøbt båd , kan forårsage sprækker i glasfiber på skroget bag kølen?
30.06.2021- Jeg er i gang med købet af en 36 fods sejlbåd med sandwich skrog. Hvem kan undersøge eller hvordan undersøges det om der er vand/ råddenskab i mellem materialet, Findes der firmaer som påtager sig besigtigelse og har måleudstyr der klarer dette?
Du vil med fordel kunne gøre brug af at få en ekstern bådkonsulent til at lave et bådtjek. Læs mere om hvad en bådkonsulent kan gøre https://boaters.dk/blog/baadtj...
Giver du dig selv i kast med at tjekke båden for vand i mellemlaget, så vil du kunne opdage det ved at trykke „middelhårdt‟ på glasfiberen. Giver glasfiberen efter er der tegn på, at der er noget galt.