Undgå fugle på båden: Stop mågerne før de tæppebomber dækket

Fuglens farverige efterladenskaber er en af de mindre behagelige aspekter af det at eje en båd. Og det er noget mange bådejere kan snakke med om. Mågerne elsker de høje siddepinde på hver side af din mast i form af salingshorn og bom, eller langs båden på ræling og søgelænder, hvor de kan samles i store klaser. Det kan desværre betyde timevis af frustration og ærgrelse for dig og din båd. [ Læs videre ]

Undgå fugle på båden: Stop mågerne før de tæppebomber dækket

Måger og andre fugle er en del af havnens naturliv. Måske vil nogle mene det er en del af charmen ved sejlerlivet. Men fuglenes efterladenskaber – de abnorme bomber af fugleekskrementer, fiskeindvolde og mere – ender ofte på din båd og kan sætte sig i bådens gelcoat, dæk og kaleche. Og du tænker sikkert: hvordan skræmmer man måger væk? hvordan slipper af jeg af med fuglene på min båd? Hvad kan skræmme fuglene væk fra min båd? Hvordan fjerner jeg misfarvninger fra fugleklatter?

Bare rolig, i denne artikel får du hjælp med svar på dine spørgsmål, så du kan bruge mindre tid rengøring og mere tid på at sejle.

At vende tilbage til din båd og finde den smurt ind i et tykt lag af biomasse betyder ikke kun flere timers rengøring. På grund af et højt syreindhold kan det også forårsage skader og misfarvninger på kaleche, presseninger og på skroget.

Fuglens efterladenskaber er notorisk svært at fjerne og kan med tiden blegne tekstiler og efterlade grimme pletter.

Men ikke nok med det.

Fuglens halvflydende skyts rummer et stort antal potentielt farlige bakterier. De bakteriefyldte ekstrementer fra for eksempel måger kan sprede sygdomme som for eksempel E.coli.

Med alle de risici og ulemper, der er forbundet med mågeklatter, er den bedste måde at beskytte din båd, at sikre, at fuglene ikke lander der.

Men hvilke metoder og anordninger er mest effektive til at holde fugle væk fra din båd? Det gennemgår vi her.

Hvordan holder jeg fugle væk fra båden?

Det er lettere at afskrække måger, end du måske tror, og metoderne til at gøre det har ofte lav vedligeholdelse og er lette at komme i gang med.

Sæt fiskesnøre op hele vejen rundt

En let måde at forhindre fugle i at sidde på mast og salingshorn på din båd er ved at binde fiskesnøre fast et par centimeter over.

Fugle har svært ved at se snøren og dem der endelig opdager den vil have svært ved at lande på den vaklende, ustabile line og vil i stedet flyve andre steder, og sikre din båd i mod det tunge skyts fra oven.

Dette er en af de nemmeste og billigeste metoder til at holde fugle væk fra din båd, og vi har hørt mange fortælle om at denne metode er yderst effektiv.

Pak båden ind i fuglenet

Undgå fugle på båden: Stop mågerne før de tæppebomber dækket
En bådejer har her sat fuglenet over cockpit for at undgå fuglene lander her.

Fuglenet er et andet simpel og effektivt værktøj til at holde fugle væk fra din båd.

Alt du skal gøre er at lægge nettet over din båd, og sikre at det kan kan hænge frit.

Ligesom fiskesnøre giver fuglenet en ustabil overflade, som fugle sandsynligvis ikke vil være glade for at lande på. Det betyder, at de flyver forbi din båd, så den er ren og fin til næste gang du vil ud at sejle.

Monter genstande, der bevæger sig eller svajer

Fugle vil ofte sidde på de høje dele af din båd, hvor de kan bombe dit dæk ovenfra.

Genstande på din båd, der bevæger sig eller svajer med vinden og bølgerne, kan forvirre fugle og forhindre dem i at lande i nærheden.

Ved at placere svajende genstande på de høje punkter i din båd, kan du afskrække fugle fra at slå sig ned der.

Opsæt fugle reflektorer på din båd

Genstande der reflekterer er en almindelig kendt metode til at afskrække fugle, og mange binder cd’er op rundt omkring i haven for at holde de pippende trusler på afstand.

Det reflekterede lys fra disse blanke ting forvirrer fuglene, hvilket betyder, at de er mindre tilbøjelige til at lande i nærheden.

Det samme princip fungerer lige så godt til at skræmme måger væk fra din båd og kan være en god løsning, der samtidig har en lille vedligeholdelse, imod til dine fugle problemer. Du behøver ikke bruge cd’er; der er en bred palette af designede fugle reflektorer på markedet, der kan holde din båd fuglefri.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Fugleafskrækkere, der kan holde fugle på afstand

Der findes forskellige fugleafskrækkere designet specielt til at holde din båd fri for fjerkræ, men hvilken skal du vælge? Disse anordninger findes i en række forskellige typer og design:

Mågeskræmmer

Mågeskræmmere fåes i mange forskellige udformninger. En du næsten altid kan støde på er den dragelignende sorte anordning.

En anden kan være uglen ursula.

En ugle med et roterende hoved. Uglen er et rovdyr og når den sættes på plads på din båd, bevæger uglens hoved sig med vindens bevægelse, som får uglen til at virke som levende. Dette kan effektivt afskrække fugle fra at lande på din båd og er billig og meget let at sætte op.

Uglen skal flyttes rundt på båden et par gange om ugen for at have en effekt.

Fuglepigge, fuglesøm eller duesikring

Hvad er den nemmeste måde at forhindre fugle i at lande på din båd?

Ved at sikre, at de ikke har nogen steder at lande!Fuglepigge er meget lette at montere på din båd og skaber en ujævn overflade, der gør det umuligt for fugle at lande.

De slidstærke pigge er vejrbestandige og velegnede til brug året rundt. Fuglepigge er en yderst effektiv, langsigtet løsning til at holde fugle væk fra din båd.

Den falske skibskat

En af de enkleste måder at holde fugle væk fra din båd er at få en kat om bord.

Disse udstoppede dyr fungerer på nøjagtig samme måde som fugleskræmsel: hvis en fugl ser en potentiel trussel om bord, vil den ikke forsøge at lande der

En falsk kat kan stå vagt på din båd, mens du er væk, og kan let pakkes afvejen når den ikke skal bruges. Denne metode fungerer efter sigende godt mod måger, så den er perfekt til dig som bådejer, selvom andre fuglearter måske ikke er lige så nemme at narre.

Hvordan fjerner jeg og renser efter fugleklatter?

Rår du skal rengøre og fjerne fugleklatter, kommer du langt med en våd klud og sæbe.

Men vær opmærksom på hvor fugleklatterne sidder. Er det på vinduer er det en god ide først nænsomt at blødgøre, og undgå midler der ridser. Når fugleklatterne bliver hårde og størkner, skal du passe på ikke at ridse nænsomme overflader.

Hvis fuglen har haft meget dårlig mave, kan det være nødvendigt med mere end bare vand og sæbe. Til det findes der mange former for marine rens. Her er det vigtigt at vælge den der passer til det underliggende materiale. Det kan også være nødvendigt at skulle efterpolere glasfiberen.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Havnens flyvende rotte

At holde fuglene væk fra båden for bestandigt, står nok meget højt på ønskelisten, for de fleste der har prøvet at håndtere det klistrede stads (og de efterfølgende pletter), fra mågernes farverige bakteriebomber.

Heldigvis er der flere enkle metoder at vælge imellem, når det gælder om at holde fuglene på afstand!

Der findes en lang række af fugleskræmmere at vælge imellem. Alt fra specialdesignede anordninger der efterligner naturen til de mere enkle gør-det-selv installationer, som for eksempel at snøre fiskesnøre der kan forhindre fuglene overhovedet lander.

Mange af disse løsninger kræver en engangsinstallation og kan bruges året rundt eller er meget enkle at opsætte, adskille og opbevare.

Hvilken metode bruger du til at skræmme måger væk fra din båd, så du kan nyde et klatfrit dæk?

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.